Begeleiding van jongeren en hun gezin

,

Het gaat niet goed met je kind en jij worstelt met vragen als: Hoe bied ik hem of haar optimale ondersteuning bij moeilijke of pijnlijke gebeurtenissen? Hoe voorkom ik dat de relatie met mijn zoon of dochter verslechtert? Voed ik hem wel goed op? Ouders die zich zorgen maken en er niet alleen uitkomen, kunnen bij Sonar T.C. terecht voor een begeleidingstraject.

Voor Wie?

Voor jongeren en hun ouders. Vaak ligt het initiatief om hulp te zoeken bij de ouders omdat zij twijfelen over de opvoeding die zij hun kind geven, ze de relatie met hun kind willen verbeteren of omdat ze hun kind willen helpen bij de verwerking van problemen. Denk daarbij aan:

 1. Traumaverwerking bijvoorbeeld na een scheiding
 2. Agressie
 3. Omgaan met rouw en verdriet
 4. Angsten (faalangst) en fobieën
 5. Gedragsproblemen bijvoorbeeld driftaanvallen, gebrek aan concentratie, ADHD en PDD-nos
 6. Slaap-, eet- of zindelijkheidsproblemen, hechtingsproblematiek
 7. Probleemgewoontes, zoals duimzuigen en nagelbijten
 8. Lichamelijke klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn en benauwdheid

Sonar T.C. werkt met kinderen van alle leeftijden. Het bureau heeft veel ervaring opgebouwd met kinderen van de basisschool en met middelbaar scholieren.

Uitgangspunten ouder-kind begeleiding

 1. Ieder kind heeft het recht om zijn eigen weg te gaan en elke ouder heeft het recht zich desondanks zorgen te maken.
 2. Oprecht en in verbondenheid naar elkaar luisteren opent deuren en brengt bereidheid om het standpunt van de ander te respecteren en te begrijpen.
 3. Iedereen is in principe in staat om zijn eigen problemen op te lossen. Onze begeleiding is erop gericht die problemen helder te krijgen, ze onder ogen te zien en alle gevoelens die ze oproepen te benoemen. Werkelijk inzicht in het probleem leidt haast vanzelf tot oplossingen.
 4. Problemen staan niet op zich. Ze hangen samen met de leefsituatie, het gezin, de cultuur en het wereldbeeld van jou en je kind.
 5. Ieder kind is uniek. Standaardoplossingen bestaan niet. In verbinding ontdekken jullie samen de beste oplossing.

Werkwijze

Na het kennismakingsgesprek besluiten we gezamenlijk of we verder gaan of niet. We inventariseren zowel de doelen van de ouder(s) als van het kind. Meestal voeren wij aparte gesprekken met de ouders en het kind. Een van de eerste gespreksonderwerpen is vaak de motivatie om deel te nemen aan het traject.